Καρκίνος των γεννητικών οργάνων
Ο καρκίνος των γεννητικών οργάνων περιλαμβάνει τον καρκίνο του αιδοίου, κόλπου- τραχήλου, ενδομητρίου και ωοθηκών. Όπως και στα υπόλοιπα όργανα, αφορά σε άναρχο πολλαπλασιασμό των νεοπλασματικών κυττάρων που δεν αποπίπτουν και ανάλογα με την εντόπιση και την έκταση της νόσου χωρίζεται σε τέσσερα στάδια.
Πρόληψη & Έγκαιρη Διάγνωση
Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των γεννητικών οργάνων στοχεύει στην ανίχνευση της νόσου στο πρώτο στάδιο (αρχόμενη κακοήθεια). Η διάγνωση αφορά στις παθήσεις των έξω γεννητικών οργάνων και περιλαμβάνει Κολποσκόπηση, Αιδοιοσκόπηση, Τραχηλοσκόπηση και Πρωκτοσκόπηση με λήψη βιοψιών καθώς και Μικροτραχηλο-υστεροσκόπηση.
Η πρόληψη αφορά στον τακτικό έλεγχο με στόχο την ανεύρεση νεοπλασιών ή δυσπλασιών (προκαρκινικές αλλοιώσεις) πριν τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων και είναι μια διαδικασία που αποτελείται από δύο στάδια:
1. Το πρώτο στάδιο αφορά στον εμβολιασμό έναντι του ιού HPV (εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας), στη λήψη κολποτραχηλικού επιχρίσματος για συμβατική κυτταρολογία και στην κυτταρολογία υγρής φάσης σε κολποτραχηλικά υγρά για HPV-DNA (τυποποίηση ιών και HPV mRNA).
2. Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει τον προληπτικό έλεγχο, όπου ελέγχονται νεοπλασματικές παθήσεις ενδομητρίου.
Ο έλεγχος αποτελείται από κυτταρολογική εκτίμηση με συσκευή λήψης ενδομητρικού υλικού και ιστολογική εξέταση ενδομητρικού ιστού με συσκευή λήψης αρνητικής πίεσης endo-Gyn.
Τι προκαλεί ο ιός HPV;
Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus-HPV) μπορεί να προκαλέσει υπό ορισμένες συνθήκες όπως η χρόνια φλεγμονή και προκαρκινικές αλλοιώσεις στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας. Για το λόγο αυτό ομαδοποιήσαμε τους τύπους HPV σε υψηλού κινδύνου δυνητικά καρκινογόνους και σε χαμηλού κινδύνου- μη ογκογόνους. Η πρόοδος στην έρευνα της ανίχνευσης και τυποποίησης του ιού οδήγησαν στη δημιουργία εμβολίου που σκοπό έχει στην ανοσοποίηση ενάντια στα εννέα πιο συχνά ογκοδύναμα στελέχη του ιού. Αντίστοιχα γίνεται πρόοδος και στη δημιουργία θεραπευτικών εμβολίων, δηλαδή στην ενίσχυση των ασθενών που ήδη πάσχουν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (κλινικές μελέτες σε εξέλιξη). Για να έχει ο προληπτικός εμβολιασμός αποτελέσματα πρέπει να συνυπάρχει και συνεκτίμηση του τραχήλου με τη νεότερης τεχνολογίας κυτταρολογία υγρής φάσης (ThinPrep- HPVDNA ανίχνευση).
Για το λόγο αυτό, σε γυναίκες άνω των 20 ετών που έχουν ήδη εμβολιαστεί συστήνεται αραιότερος τακτικός έλεγχος (ανά 3 έτη) και ανάλογα των κυτταρολογικών ευρημάτων νωρίτερα αντί του ετήσιου ελέγχου με το κλασικό Τεστ Παπανικολάου (κυτταρολογία ξηρής φάσης).
Πώς μεταδίδεται ο ιός HPV;
Πλέον είναι γνωστό ότι ακόμα κι από την πρώτη σεξουαλική επαφή είναι δυνατή η μετάδοση και είσοδος του ιού HPV στον οργανισμό. Σε μερικές γυναίκες η εξέλιξη σε HPV-φλεγμονή-τραχηλίτιδα υποβοηθάται από τη συνύπαρξη άλλων μικροργανισμών όπως τα χλαμύδια αλλά και από τις καθημερινές συνήθειες της γυναίκας (υπερβολικό κάπνισμα, κακή υγιεινή της γεννητικής περιοχής, συχνή εναλλαγή συντρόφων, ανοσοκοαταστολή).
Σκοπός της πρόληψης δεν είναι να «αφανίσουμε» τον ιό, αλλά να διατηρήσουμε το επιθήλιο του τραχήλου ικανό στο να αμύνεται στην αντιγονικότητα των ιών.
Ποια είναι η διαδικασία της πρόληψης στο Ινστιτούτο Γυναικολογίας;
Στο Ινστιτούτο Γυναικολογίας εφαρμόζεται προληπτικός εμβολιασμός με το εννιαδύναμο εμβόλιο και σε ηλικίες άνω των 18 ετών όπου έχει θέση με εξειδικευμένη ενημέρωση. Επιπλέον, παρέχεται πλήρης κυτταρολογικός έλεγχος με το συμβατικό Test Pap ή με το ThinPrep-HPVDNA test.
Όπου κρίνεται απαραίτητο εφαρμόζεται σύγχρονος έλεγχος με κολποσκόπηση-τραχηλοσκόπηση-υστεροσκόπηση.
Επίσης, Κατά την διαδικασία της πρόληψης, γίνεται επίσης υπερηχογραφική εξέταση έσω γεννητικών οργάνων και λήψη βιοπτικού υλικού αιδοίου, κόλπου και περιπρωκτικής περιοχής σε περιπτώσεις δυσπλασιών αλλά και για προ-εγχειρητικό σχεδιασμό. Τέλος, διενεργείται εκτίμηση περιπτώσεων χαλάρωσης πυελικού εδάφους, ακράτεια ούρων και των συμπτωμάτων από ατροφία των γεννητικών οργάνων (μετεμμηνοπαυσιακό Σύνδρομο).
Ο τρόπος πρόληψης του καρκίνου της μήτρας είναι μοντέλο μελέτης και άλλων νεοπλασματικών παθήσεων που έχουν σταδιακή ανάπτυξη (δυσπλασία-ελαφρά, μέτρια, βαρειά που καταλήγει μετά από έτη στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και βλάβης του οργάνου).