Home ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗ

ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗ

by solinaki
Η Αναγεννητική Ιατρική αφορά στη διέγερση των κυττάρων στόχων από αυξητικούς παράγοντες (εξωγενείς ή ενδογενείς) ώστε να σχηματιστεί νέος ιστός από τα αρχέγονα κύτταρα (stem cells) της περιοχής που στοχεύεται. Η θέση της Αναγεννητικής Ιατρικής στη Γυναικολογία στοχεύει στην ιστών της περιοχής του αιδοίου, των μικρών και μεγάλων χειλέων, της περιουρηθρικής περιοχής, της κλειτορίδας και ιδιαίτερα του κόλπου. Οι μέχρι τώρα συστηνόμενες θεραπείες εφαρμόζονταν στην επιφάνεια του επιθηλίου κάθε ιστού (δέρμα αιδοίου ή βλεννογόνος κόλπου) με επιφανειακή και μικρής διάρκειας δράση μέσω ενυδατικών αλοιφών ή ορμονικών τοπικών σκευασμάτων-οιστρογόνα. Από το 2014 εγκρίθηκε από το Αμερικάνικο Κολλέγιο Μαιευτήρων-Γυναικολόγων εκτός από τη χρήση ορμονικών σκευασμάτων, φυτοστεροειδών και άλλων υποκαταστάτων καλλυντικών με προσωρινά αποτελέσματα, η χρήση laser στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Σήμερα, η Γυναικολογία έχει στη διάθεσή της σύγχρονες θεραπείες, μη επεμβατικές στην πλειονότητά τους,  οι οποίες μας επιτρέπουν να επεμβαίνουμε σε διάφορα σημεία του γεννητικού συστήματος της γυναίκες, διορθώνοντας βλάβες και δυσμορφίες. Η πρότερη εμπειρία μας στη χρήση laser ενδοκοιλιακά και στα έξω γεννητικά όργανα, και ιδιαίτερα στις παθήσεις του κολπικού κολοβώματος, μαζί με την εξειδίκευση της ιατρικής μας ομάδας στις εφαρμογές του CO2 Fractional Laser, μας δίνει τη δυνατότητα της εφαρμογής του στο ιατρείο μας με στόχο τα παρακάτω:
  1. Καταπολέμηση του μετεμμηνοπαυσιακού συνδρόμου
  2. Βελτίωση των δυσχρωματικών αλλοιώσεων αιδοιικής και περινεικής περιοχής (χρόνοι τραυματισμοί, πολυτοκία, σπίλοι)
  3. Αντιμετώπιση της χαλάρωσης του πυελικού εδάφους (σε περίπτωσεις πολυτόκων γυναικών ή μετά εργώδους τοκετού για σύσφιγξη του κόλπου και βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας)
  4. Αποκατάσταση κολπικού βλενογόννου
  5. Augmentation “O-spot”
  6. Laser-σμίκρυνση των χειλέων σε περιπτώσεις δυσμορφιών – Αναίμακτη Αιδιοπλαστική
  7. Ανάπλαση ιστών με συνδυασμό με την Αυτόλογη Μεσοθεραπεία PRP
 

Το μετεμμηνοπαυσιακό σύνδρομο εμφανίζεταιεντός έτους μετά το τέλος της εμμήνου ρύσεως. Ως σύνδρομο συνοδεύεται από εξάψεις, εφίδρωση, διαταραχές συναισθήματος, μειωμένη libido, ατροφία κόλπου-ουρήθρας με συνοδό ακράτεια ούρων.

Εκτός από τη φυσική εμμηνόπαυση (περί τα 50 έτη) υπάρχει και η ιατρογενής είτε χειρουργικά με αφαίρεση των ωοθηκών είτε φαρμακευτικά μετά από λήψη χημειοθεραπευτικών ή ορμονικών σκευασμάτων. Σπάνια υπάρχει και η φυσική πρόωρη εμμηνόπαυση κάτω των 40 ετών με κληρονιμκό συνήθως υπόβαθρο.

Σε κάθε ασθενή η βαρύτητα των συμπτωμάτων και της πάσχουσας περιοχής είναι διαφορετική και εκεί στοχεύει η εκάστοτε θεραπεία. Οι συχνότερες περιπτώσεις αφορούν στο ουρογεννητικό σύνδρομο της εμμηνόπαυσης: ατροφική κολπίτιδα με συνοδό δυσπαρεύνια και καύσο, υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις με δυσουρικά ενοχλήματα και εμφάνιση λειχήνα αιδοίου.

Η θέση της εξειδικευμένης θεραπείας με CO2 Fractional Laser είναι υποκαταστήσει την καθημερινή χρήση τοπικών φαρμάκων ή τη χρόνια χορήγηση ορμονικών σκευασμάτων (τα οποία αντενδείκνυνται σε περιπτώσεις ορμονοευαίσθητων νεοπλασιών κληρονομικών ή μη) με μονιμότερο αποτέλεσμα. Η κλασματοποιημένη ακτίνα του laser δημιουργεί ανώδυνες πολλαπλές μικροσκοπικές οπές οι οποίες διεγείρουν την μικροεπούλωση και την αυξημένη δράση αυξητικών-αναγεννητικών παραγόντων (κολλαγόνο, ινοβλάστες).

Ο χρόνιος ερεθισμός της περιοχής του αιδοίου και του περινέου, όπως η φλεγμονή, δοθιήνες, ουλή τοκετών, σπίλοι, κονδυλώματα κά οδηγεί σε εμφάνιση υπέρχρωσης του δέρματός της. Μετά από αρνητικό έλεγχος μέσω βιοψίας της πάσχουσας περιοχής η εφαρμογή του κλασματοποιημένου laser φαίνεται να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα, όπως αντίσστοιχα συμβαίνει και στην περιοχή του προσώπου.

Στη γυναίκα υπάρχει επιπρόσθετη στήριξη των έσω γεννητικών οργάνων από τους μύες του πυελικού εδάφους. Η ακεραιότητα και λειτουργικότητα των μυών αυτών επηρεάζεται από υπερλειτουργία ή κάκωση αυτών: τραυματισμούς κατά τον τοκετό, χρόνια ανύψωση βαρών στην καθημερινότητα, παχυσαρκία, ιδιοπαθής αδυναμία σύσφιξης αυτών και ελλιπής ανάπτυξη των συνδέσμων της περιοχής. Το αποτέλεσμα αυτών είναι η χαλάρωση του κόλπου, η κυστεοκήλη ή/και η ορθοκήλη με ή χωρίς συνοδό ακράτεια ούρων. Πάντα ως πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση της ήπιας-μέτριας απώλειας ούρων συστήνονται οι ασκήσεις Kegel για τρεις μήνες και πλέον για τη σύσφιξη των υπεύθυνων μυών. Η θέση του fractional laser υποβοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων καθώς δρα στην άμεση ενίσχυση και σύσφιξη των ιστών πέριξ της ουρήθρας καθώς και του κολπικού βλεννογόνου.

Μια από τις απόλυτες ενδείξεις της εφαρμογής του fractional laser είναι η άμεση αποκατάσταση του ατροφικού κολπικού βλεννογόνου στις γυναίκες με ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο του μαστού. Στις περιπτώσεις αυτές αντενδείκνυται η χρήση τοπικών ή συστηματικών οιστρογόνων και η μόνη μέχρι τώρα διέξοδος ήταν η χρήση λιπαντικών και ενυδατικών αλοιφών. Έτσι, οι γυναίκες αυτές στερούνταν ικανοποιητικής και μακροχρόνιας λύσης της ατροφίας του κόλπου, δυσπαρεύνιας και ξηρότητας της περιοχής.

Από αντικρουόμενες μελέτες για το σημείο G (Grafenberg spot) πιθανολογείται η θέση του στην περιοχή του πρόσθιου κολπικού τοιχώματος στο μέσον της περιοχής της γυναικείας ουρήθρας. Μετά από ερεθισμό της περιοχής με χρήση λεπτής βελόνας αναδεικνύεται και μπορεί να ενισχυθεί μέσω έγχυσης υαλουρονικού οξέως ή PRP με συνδυασμό fractional laser στη χαρτογραφημένη περιοχή. Το σημείο Ο (orgasm spot) αναφέρεται στην εξωπεριουρηθρική και κλειτοριδική περιοχή. Η εμμηνόπαυση επιδρά στην ελάττωση της αιμάτωσης των σημείων αυτών και σε συνδυασμό με την μείωση των οιστρογόνων, η γυναίκα χάνει μέρος της αισθητικότητας –ικανοποίησης. Μέσω του fractional laser βελτιώνεται η αιμάτωση και η ανάπλαση των ιστών της περιοχής αυτής με βελτίωση της αισθητικότητας και λειτουργικότητας των σημείων G και Ο.

Δυσμορφίες των μικρών-μεγάλων χειλέων αιδοίου δημιουργούνται μετά από μικροεπεμβέσεις της περιοχής, καυτηριασμό κονδυλωμάτων, βιοψίες και τραυματισμούς. Επιπλέον, αξιολογείται και η εκ γενετης παραλλαγή του μεγέθους και της διαμόρφωσης αυτών, όπως σε περιπτώσεις υπερτροφίας, υπολπλασίας ή ανισομερούς ανάπτυξης. Η εμφάνιση αυτή μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες κατά την επαφή, ανασφάλεια για την εικόνα της και μειωμένη αυτοεκτίμηση. Χρησιμοποιώντας το laser CO2 η επέμβαση γίνεται με τοπική νάρκωση στο κατάλληλα εξοπλισμένο εξωτερικό ιατρείο. Είναι αναίμακτη, ανώδυνη και με μόνιμο αποτέλεσμα. Σε αντίθεση με το χειρουργικό νυστέρι, δε χρησιμοποιούνται ράμματα και η γυναίκα επιστρέφει άμεσα στις δραστηριότητές της.

Από χρόνια γίνεται προσπάθεια της ανάδειξης της ύπαρξης αρχεγόνων κυττάρων-βλαστοκυττάρων στους ιστους. Είναι γνωστή η υπαρξή τους στο αιμοποιητικό σύστημα με σκοπό να εμπλουτίζουν τους ιστούς σε περιπτώσεις τραυματισμών, φλεγμονής κά. Τελευταία, έχει αναδειχθεί η δράση των αρχεγόνων αυτών κυττάρων στους ιστούς μετά από διέγερσή τους με αυξητικούς παράγοντες. Το PRP (Platelet Rich Plasma) λαμβάνεται μετά από τεχνικές συμπύκνωσης του αίματος μετά από απλή αιμοληψία, περιλαμβάνει αυξητικούς παράγοντες οι οποίοι μπορούν να διεγείρουν την ανάπλαση των ιστών της περιοχής στην οποία εγχύονται. Ενισχυτικά, φαίνεται να δρα και σύγχρονη εφαρμογή fractional laser.

Εκτός από το PRP από το περιφερικό αίμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και λιπώδης ιστός (από λιποαναρρόφηση) όπου στην περίπτωση αυτή δραστηριοποιούνται τα αρχέγονα λιποκύτταρα.